A projekt

           

„Balatonboglár-Szőlőskislak Ivóvízminőség-javító Program”

A projekt Balatonboglár Szőlőskislak városrészének ivóvízminőség javításával foglalkozik. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet közegészségügyi szakvéleménye szerint a településen szolgáltatott ivóvízből vett mintákban a határértéket meghaladó az ammónium- és nitrittartalom. Ezen kívül a vízminták nitráttartalma ingadozó. A szolgáltatott ivóvizet több esetben zavarosnak találták. Az OKI szakvéleménye alapján Balatonboglár-Szőlőskislak település vízminőségi problémájának megoldása a KEOP konstrukció keretében támogatható.

Jelenlegi helyzet és a megoldás:

A szőlőskislaki vízművet a DRV Zrt. üzemelteti. Jelenleg a víztermelést egy kút biztosítja. A kútszivattyú a vizet vas- és mangántalanító berendezésen keresztül hálózati fertőtlenítés után a 15 m3-es térszíni medencébe juttatja, majd a nyomásfokozó szivattyú adta nyomással jut a víz a hálózatba és az 50 m3-es víztoronyba. A kút nyersvize határérték feletti mennyiségben tartalmaz ammóniumot, mangánt és vasat.
Szőlőskislak ivóvízminőség-javítása Balatonboglár felől a Nyugat Balatoni Regionális Vízműről (NYBRV) való vízátvétellel tervezett megoldani. A szolgáltatott víz paraméterei megfelelnek a 201/2001. Korm. rendelet által előírt határértékeknek. A NYBRV az 1970-es évektől folyamatos kiépülő regionális vízmű, a balatoni regionális ivóvízrendszer része. A települések egyedi vízellátó rendszerét kapcsolja össze egy összefüggő vízművé. Az egyes települések közötti kapcsolatot és a rendelkezésre álló vízmennyiség elosztását a regionális távvezetékek, átemelő és tározók biztosítják. Vízbázisa a Nyirád felől az NYRBV-Déli Ág felé átadott karsztvíz, a Balatonra települt felszíni vízművek, kiegészítve tartalékként a felszín alatti vízbázisokkal. A vízműrendszer elegendő szabad kapacitással rendelkezik Szőlőskislak ellátáshoz.

Tervezett távvezetékek rövid ismertetése:

Korában az M7-es autópálya építésekor az autópálya vízvezetékkel való keresztezése elkészült.   A fő gerincvezeték áthalad a településen. Szükséges mintegy 1940 méter hosszú  távvezeték kiépítése, valamint egy nyomásfokozó telepítése.

A projekt főbb jellemzői:

A rekonstrukcióra fordítható összegből megvalósul: 15 tűzcsap cseréje, 10 mosató csomópont átépítése, 2 új mosató csomópont kialakítása, 4 csomópont felújítása, 623 fm vízvezeték kiváltása, 1935 fm új vízhálózat építése és a hálózat tisztítása több mint ötezer méter hosszon. Mindehhez tartozik még az üzemirányítás és a vagyonvédelem kiépítése. A megvalósítás helye: Balatonboglár-város és Balatonboglár-Szőlőskislak településrész között. A projekt eredményeként megfelelő minőségű ivóvízzel ellátott lakosok száma: 730 fő

A beruházásra nyert uniós támogatás összege: 78 234 752 Ft.
A saját erőt a BM Önerő Alap biztosítja, így egyetlen szőlőskislaki lakosnak sem kell fizetni azért, hogy egészséges ivóvízhez jusson.

Utolsó frissítés: 2015-03-30