Aktuális

           

Egészséges ivóvizet kap 730 lakoshoz

2015-06-12

Sikeres próbaüzemmel és műszaki átadással fejeződik be ezekben a napokban Balatonboglár-Szőlőskislakon az ivóvízminőség-javító program. Az önkormányzat törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor az egészséges ivóvízellátás biztosítását célul tűzve pályázott a csaknem 87 millió forintos beruházás megvalósítására. Az elnyert támogatásnak köszönhetően e nyártól 730 lakos életminősége javul.

Az ivóvíz helyi problémáját az adta, hogy a településrész vízműve a kút nyers vize határérték feletti mennyiségben tartalmazott ammóniumot, mangánt és vasat, de a szolgáltatott ivóvízben is magas volt a mérések során az ammónium- és nitrittartalom. A balatonboglári önkormányzat sikeres pályázata azt jelentette, hogy a mintegy 87 millió forint nettó összköltségű programhoz több mint 78 millió forintot biztosított az Európai Unió és a magyar állam. Miután a fennmaradó 10 százalékos önrészt is támogatásból, az Önerő Alap igénybevételével finanszírozta a település, így a lakosságnak semmilyen anyagi terhet nem jelentett a beruházás.
Az ivóvízprobléma megoldására már korábban többféle műszaki lehetőséget megvizsgáltak, ezek közül a legkisebb költséggel megvalósuló megoldást hagyták jóvá. Ennek megfelelően a korábbi vízművet üzemen kívül helyezték, és a szőlőskislaki településrész Balatonboglár felől a Nyugat Balatoni Regionális Vízműről való vízátvétellel kap ivóvizet. Így nyártól a Balaton északi parti településeit is ellátó nyirádi karsztvízbázisból érkezik az ivóvíz az otthonokba. A Balatonboglár és Szőlőskislak közötti új közüzemi ivóvíz összekötő-vezeték csatlakozási pontja az M7-es autópálya építésekor már korábban lefektetett vezeték. Ennek közelében épült a nyomásfokozó, hogy valamennyi érintetthez eljusson a jó minőségű ivóvíz.
Balatonboglártól 2,5 kilométer hosszúságú vezetéket kellett kiépíteni Szőlőskislakig. A munkák végeztével a hálózatot is megtisztították a lerakódásoktól mintegy 5 kilométer hosszúságban. A tűzcsapokat is lecserélték. A megújult vízműben 1 hónapos próbaüzem során ellenőrizték az új rendszert.
A támogatásnak és az összefogásnak köszönhetően 2015 nyarától egy megújult, a kor elvárásainak megfelelő vízmű szolgáltatja az ivóvizet az 430 szőlőskislaki otthonba. A Balatonboglár-Szőlőskislak Ivóvízminőség-javító Program teljes költségvetése nettó 86 927 502 Ft volt.

Utolsó frissítés: 2015-06-12